Blogs

Dit is wat alle hoeden in je favoriete historische K-Drama's betekenen

Elke fan van historische K-Drama's zal ongetwijfeld de traditionele kleding uit het Joseon-tijdperk hebben opgemerkt voor alle mensen die tot die leeftijd behoren. Een van de karakteristieke kenmerken van deze kleding is de Koreaanse 'gat' of hoed. Het 'gat' kan worden geclassificeerd op basis van het materiaal dat voor de productie is gebruikt en kan ook worden onderscheiden op basis van het doel waarvoor het diende. Aan de andere kant fungeerden de verschillende soorten 'gat' ook als markeringen van klasse in de Koreaanse samenleving. De originele Netflix-megahit 'Kingdom' maakte het idee van het 'gat' populair bij een breder publiek, waardoor de belangstelling voor traditionele Koreaanse kleding groeide. Het 'gat' is echter een onveranderlijk detail dat in alle Koreaanse historische drama's is opgenomen, zonder mankeren. Koreanen zijn trots op hun traditionele kleding vanwege hun onberispelijke gevoel voor stijl en vakmanschap dat wordt getoond door deze verschillende 'gat'.

De ' Heuklip '

Gereserveerd voor edelen en geleerden, de ' heuklip ' is vaak versierd met jadestenen en wordt ook gedragen door actieve en voormalige civiel-militaire functionarissen als onderdeel van hun militaire kostuum. De ' heuklip ' is vooral bedoeld voor buitenactiviteiten en interacties en moet worden gedragen als er misschien een bezoeker is.

De ' Enkel en alleen

De ' enkel en alleen ' maakt ook deel uit van het officiële uniform en wordt gedragen door bureaucraten en regeringsfunctionarissen, evenals door gewone mannen op hun trouwdag. Mannen die nog nooit eerder zijn getrouwd, dragen de '' enkel en alleen ’ met twee vleugels, en bij hertrouwen wordt een van de vleugels verwijderd. De naam 'dezelfde' verwijst naar een hoed gemaakt van dunne zijde. Het oppervlak van de '' enkel en alleen ’ is gemaakt van paardenhaar en bamboe met daaromheen dunne zijde. Het achterste deel van de ‘ enkel en alleen ’ is hoger dan het voorste deel en aan het achterste deel zijn twee vleugels bevestigd. Er zijn twee varianten van de '' enkel en alleen '' - zwart en wit. Het zwart '' zichzelf o'' wordt gedragen door officials, en de witte '' enkel en alleen ’ wordt gedragen voor nationale rouw.

De ' Jeongjagwan

De ' jeongjagwan ' verschijnt op het 5000 Won-biljet en staat voor klasse en status. Hoe hoger iemands klasse is, hoe meer lagen ze op hun hoed krijgen. De ' jeongjagwa n’ is de binnenversie van de ‘ heuklip ' en wordt gedragen door geleerden en edelen als ze binnenshuis zaken doen.

De ' Joolip

De ' joolip ' maakt ook deel uit van het militaire uniform en soldaten moeten het dragen om hun taken uit te voeren. Het is bijna hetzelfde als de ' heuklip' maar is vaak aan twee kanten versierd met fazantenveren. Het kan in sommige gevallen ook worden geverfd met rode lak.

De ' Paeraengyi

Deze hoed werd gedragen door mannen uit de lagere klasse en duidde hun sociale klasse en status aan. Mannen die de ' paeraengyi ’ waren automatisch inferieur aan degenen die het zwarte ‘gat’ droegen en waren verplicht voor hen te buigen.

De ' Cholip

De ' cholip ’ werd gedragen door jonge mannen die nog geen ‘coming-of-age’-ceremonie hadden gevierd. Het wordt meestal alleen gemaakt van stro of bamboestrips en is omrand en is bedoeld voor confucianistische geleerden en gewone mensen.

De ' Jeol-lip

De ' jeol-lip ' is de vilten hoed van de soldaat gedragen door militaire officieren. Deze hoed begon te worden gedragen in de noordwestelijke regio van Korea en verspreidde zich over het hele land na de Imjin Waeran (1592-1598) en de Tweede Manchu-invasie van Korea (1636). Onderofficieren’’ jeol-lip ’ is versierd met varkenshaar en hoge ambtenaren hebben pauwenveren. De ' jeol-lip ’ is belangrijk voor militaire activiteiten omdat het ondoordringbaar is voor pijlen en als bescherming fungeert.

De ' Ikseongwan

De ' ikseongwan ' wordt specifiek gedragen door de koning en de kroonprins bij het uitvoeren van hun officiële taken en het vertegenwoordigen van de kroon zelf. De kroon was meestal gemaakt van paars zijden gaas, maar er was ook een zwarte variant, gemaakt voor rouwdoeleinden. De vleugels op de zijden hoed die door hofbeambten wordt gedragen als onderdeel van hun officiële kleding, wijzen naar de aarde, terwijl de vleugels op de koninklijke kroon naar de hemel wijzen, ter onderscheiding van de koning en zijn vazallen. Het systeem met betrekking tot de ‘ ikseongwa n' veranderde pas aan het einde van de Joseon-dynastie, dus de hoed werd nog steeds gebruikt zoals hij was, zelfs na de toetreding van Gojong als keizer.

De kroon'

De koning had natuurlijk een aparte kroon die bedoeld was voor bruiloften, ceremonies en andere dergelijke speciale evenementen. De kroon onderging verschillende ontwerpwijzigingen, maar het feit dat hij versierd was met goud en jade bleef constant. De gouden kroon van Geumgwanchong is de grootste gouden kroon die is ontdekt.