Blogs

Een overzicht van Yoo Ah In's kleurrijke acteercarrière

Uhm Hong Sik, professioneel bekend in de entertainment- en acteerindustrie alsYoo Ah In, is een allround acteur, creatief directeur en galeriehouder. Hij staat bekend om het spelen van een breed spectrum aan rollen in zowel televisie als film, waar hij vaak dynamische personages portretteert die zijn onmiskenbare acteervaardigheden hebben benadrukt en zich onderdompelt in elk verhaal dat hij portretteert.


Hij ontving verschillende onderscheidingen, waaronder de Asian Film Awards, de Cheval Noir Award van het Fantasia International Film Festival, twee Blue Dragon Film Awards en twee Best Actor Awards van de prestigieuze Baeksang Arts Awards. Hij kreeg internationale lovende kritieken, waaronder zijn selectie voor The New York Times' 'The Best Actors of 2018'-film, waarmee hij de enige Aziaat op de lijst was en de eerste Koreaanse acteur die dat deed.

Sinds zijn debuut in de industrie in het jaar 2003 heeft hij verschillende personages tot leven gebracht die indruk hebben gemaakt bij kijkers en critici. Hier zijn enkele van zijn meest opmerkelijke rollen in de geschiedenis van zijn kleurrijke carrière.

1. Yoo Ah In van Sharp

In zijn doorbraakrol nam hij de rol aan van een modelstudent met als hoofdvak schilderen. Hij wordt genomineerd voor Beste Nieuwe Acteur in Dramaserie vanwege zijn geweldige vertolking, ondanks dat hij een rookie is.

2. Jeon Jong Dae van Boys of Tomorrow

Na zijn acteerpauze speelde hij in de low-budget indiefilm Boys of Tomorrow, waar hij de rol overnam van een jonge man Jong Dae, die de psychologische littekens van een traumatisch kinderongeval met zich meedraagt. Met zijn acteerwerk sleept hij al zijn nominaties binnen en wint hij Beste Nieuwkomer en Beste Nieuwe Acteur op het 3e Pierson Youth Film Festival en Beste Nieuwe Acteur bij de 28e Blue Dragon Film Awards.

3. Yang Ki Beom van antiek

Hij speelde in Antique, een film die was uitgenodigd voor het 59e Internationale Filmfestival van Berlijn, en nam de rol op zich van bokskampioen die leerling werd bij een bakkerij. Voor zijn fantastische acteerwerk en vertolking van Ki Beom wint hij Beste Nieuwe Acteur bij de 11e Director's Cut Awards.

4. Moon Jae Shin van Sungkyunkwan Scandal

Hij werd beroemd in 2010, toen hij acteerde in het fusion-drama Sungkyunkwan Scandal, een bewerking van een boek met dezelfde titel. Hij speelde de rol van een onvoorspelbare man die maanlicht om de corruptie van rijke edelen te onthullen, Moon Jae Shin, met de bijnaam Geol-oh. Zijn populariteitsgolf onder de kijkers werd later 'Geol-oh-al-yee' (Geol-oh koorts) genoemd, naar de naam van zijn personage. Hij wordt genomineerd voor Beste Nieuwe Acteur en wint de Best Couple Award metSong Joong Ki.

5. Do Wan Deuk of Punch

Hij portretteert Do Wan Deuk, een rebelse middelbare scholier uit een arm gezin, in een hoofdrol als biraciale tiener in de coming-of-age-film Punch, een kritische en commerciële hit. De film ging in première op het Busan International Film Festival 2011 en streden om Crystal Bear op het International Film Festival van Berlijn. Voor zijn acteerwerk werd hij genomineerd bij de Buil Film Awards, zijn eerste nominatie voor de categorie Beste Acteur.

6. Kang Young Gul of Fashion King

Het jaar daarop speelde hij in het drama Fashion King, waarbij hij de rol overnam van een zelfgemaakte maar geobsedeerd door succes modezakenman. Zijn vertolking kreeg nominaties van de 2012 SBS Drama Awards, en hij beschreef zijn deelname aan het project als een avontuurlijke en bevredigende stap omdat hij een personage met wereldse verlangens kon spelen.

7. Lee Soon en King Sukjong van Jang Ok Jung, Living by Love

Vervolgens wordt hij gecast als koning Sukjong in het periodedrama Jang Ok Jung, Living by Love uit 2013, een revisionistische kijk op de beruchte koninklijke concubine Jang Hui Bin. Zijn vertolking kreeg nominaties van de SBS Drama Awards 2013 en noemde de rol toen een van de grootste uitdagingen van zijn carrière, en hij oogstte lovende persrecensies voor zijn volwassen, charismatische en veelzijdige vertolking van Sukjong.

8. Lee Sun Jae van Secret Love Affair

Hij neemt de hoofdrol op zich in het kabelmelodrama, Secret Love Affair, waarin hij een arm pianowonder speelt dat verliefd is op zijn getrouwde, veel oudere leraar. Ter voorbereiding op zijn rol oefende hij piano en luisterde naar klassieke muziek. Vanwege zijn populariteit werd hij 'de jongere vriend van het land' genoemd. Hij kreeg ook lovende kritieken in de pers voor zijn delicate, driedimensionale en gepassioneerde vertolking van een geniale pianist, naast de opmerkingen dat dit zijn keerpunt in acteren is.

9. Jo Tae Oh van Veteraan

Hij speelde een amorele jonge miljonair die het opneemt tegen een detective in de misdaadthriller/komedie Veteran, die een van de meest winstgevende films in Zuid-Korea werd. Hij oogst de verbazing en lof van hun filmregisseur omdat hij geïnteresseerd en actief was in het uitdrukken van dit schurkenkarakter. Voor deze rol won hij meerdere prijzen voor beste acteur, die hij meer dan wat dan ook verdiende.

10. Kroonprins Sado van de Troon

Hij speelt de tragische kroonprins Sado in het historische drama The Throne, door regisseur Lee Joon Ik beschreven als een acteur met zoveel onvrede en angst, die een innerlijke vlam van binnen heeft opgekropt. Hij heeft prijzen voor beste acteur gewonnen en ontvangen bij invloedrijke filmprijzen en staat op nummer twee op Korea Power Celebrity 40 van Forbes.

11. Yi Bang Won en koning Taejong van zes vliegende draken

Hij werd vervolgens gecast in het historische drama Six Flying Dragons, dat gedurende de hele run de nummer één beoordelingspositie bezette. Zijn vertolking van de ambitieuze prins Taejong van Joseon leverde hem de beste acteur in de tv-categorie op tijdens de prestigieuze Baeksang Arts Awards. Vanwege zijn succes in zowel film als televisie, bedachten de entertainmentmedia 2015 de 'Ah In Shidae' (Ah In Era).

12. Noh Jin Woo van Like for Likes

Hij speelde Noh Jin Woo, een Koreaanse golfster in de cast-film Like for Likes, zijn eerste romantische komedie sinds zijn debuut. Dit was ook zijn eerste film geregisseerd door een vrouw, waarin hij het onderwerp feminisme diep besprak met de regisseur. Deze film toont de stereotiepe perceptie van vrouwen die diep geworteld is in de Koreaanse samenleving.

13. Han Se Joo en Seo Hwi Young van Chicago Typewriter

Daarna speelde hij in het fantasy-romantische drama Chicago Typewriter. Hij speelde de dubbelrollen van Han Se Joon, een beroemde hedendaagse romanschrijver, en Seo Hwi Young, de leider van een verzetsgroep tijdens de Japanse bezetting van Korea in de jaren dertig.

14. Lee Jong Su van Burning

In 2018 speelde hij in Lee Chang Dong's film Burning, waarin hij een pure en gevoelige jongeman portretteert, Jong Su, die probeert het mysterie rond de vrouw van wie hij houdt op te lossen. De regisseur zei dat de reden dat hij Yoo Ah In castte, is vanwege zijn onmiskenbare talent in het leveren van emotioneel geladen uitvoeringen. Hij ontving verschillende nominaties van nationale en internationale prijsgevende instanties, naast lof van verschillende filmrecensenten.

15. Oh Joon Woo van #Alive

In 2020 speelde hij in een zombiethriller #Alive als overlevende Joon Woo, die op 24 juni 2020 in première ging en de eerste film werd die meer dan 1 miljoen opnames haalde sinds februari 2020 voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19 in Zuid-Korea. In september 2020 werd #Alive de eerste Koreaanse film die bovenaan de Netflix Movies Worldwide-hitlijst stond.

16. Tae In of Voice of Silence

In oktober 2020 speelde hij in de low-budget indiefilm Voice of Silence, waarin hij Tae In vertolkte, een mutismekarakter zonder een enkele regel door de hele film. Voor zijn rol als stomme schoonmaakster Tae In, is Ah In meer dan 15 kilo aangekomen en heeft hij zijn hoofd kaalgeschoren om de rol beter weer te geven. Voor zijn optreden in Voice of Silence won hij Best Leading Actor en Popular Star Awards op de 41e Blue Dragon Film Awards, Beste Acteur in de Film Categorie op de 57e Baeksang Arts Awards, Cheval Noir Award voor Beste Acteur op de 25e Fantasia International Film Festival en Best Actor Awards op respectievelijk de 30e Buil Film Awards en 15e Asian Film Awards in 2021.

17. Jeong Jin Soo van Hellbound

Zijn volgende rol was die van sekteleider Jung Jin Soo in de Netflix-serie Hellbound die in november 2021 werd uitgebracht. De serie ging in wereldpremière op het Toronto International Film Festival 2021 in het Primetime-programma van tv-series in september 2021 en werd de eerste Koreaanse drama dat het festival haalt. Hij ontving verschillende lovende kritieken omdat hij werd genoemd als een gedenkwaardige antagonist en een acteur die de schijnwerpers stal.

Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke rollen van Yoo Ah In door de jaren heen! Welke van deze rollen is je absolute favoriet en aanbevelingen voor nieuwe kijkers en fans?