Blogs

One Hit Wonders van K-pop

De term 'one-hit wonder' bestaat in de muziekscene, gedefinieerd als een zanger die mainstream populariteit bereikt, vaak voor slechts één stuk werk, en populair wordt bij het publiek voor dat specifieke nummer. K-pop speelt zeker zijn rol in one-hit wonders. Hoewel er veel succesvolle groepen zijn, kregen veel groepen aandacht voor slechts één nummer. Er was zelfs een show genaamd 'Sugar Man' met de eerste generatie one-hit wonders. Omdat Sugar Man niet meer wordt uitgezonden, is het tijd om een ​​tijdmachine te nemen, en laten we eens kijken naar enkele one-hit wonders in de K-pop scene!

1) Crayon Pop - Bar Bar Bar

Herinnert iemand zich nog deze helmmeisjes die eind 2013 OVERAL waren? Ze waren vreemd, zo vreemd dat het publiek van ze hield. Crayon Pop bracht hun unieke 'Bar Bar Bar' uit, en het nummer deed het aanvankelijk niet goed. Het kostte ze een stevige maand voordat ze erkenning kregen, en dat was puur omdat het concept zo uniek en nieuw was. Mensen vonden de melodie en beat extreem pakkend, en het werd al snel het anthem van 2013. Crayon Pop verwachtte een stormloop, maar hun roem eindigde vrij snel omdat andere nummers werden bekritiseerd omdat ze 'te vreemd' of 'te kinderachtig' waren.


2) De Ark - Licht

Een van de meer recente one-hit wonders, The Ark, was een meidengroep die bestond uit rapper Euna Kim en vier andere leden. Ze debuteerden in 2015 en hoewel het nummer niet goed presteerde in de hitlijsten, kregen het nummer en de videoclip veel aandacht vanwege de hoopvolle teksten en de algehele sfeer. De groep kreeg aandacht omdat ze ook Euna Kim in de groep had, en fans waren enthousiast over de reis van The Ark. Helaas heeft het bureau interne problemen en is The Ark natuurlijk ontbonden, waardoor er slechts één spoor achterblijft in de reis van The Ark. De videoclip voor dit nummer is nog steeds alom geliefd vanwege het sentimentele verhaal tussen moeder en dochter.


3) Magolpi - Vliegend meisje

Herinnert iemand zich Magolpi nog? Een echt one-hit wonder, want haar nummer en haar prachtige videoclip met alle populairste k-popartiesten van die tijd kregen mega-aandacht, en mensen waren benieuwd hoe Magolpi later zou promoten. Helaas werd die nieuwsgierigheid gedood omdat Magolpi sindsdien niet meer heeft gepromoot. Ze verscheen later op Sugar Man en speelde 'Flying Girl'.

4) IU & HIGH4 - Geen lente, liefde of kersenbloesems

Natuurlijk kunnen we de heersende aanwezigheid van IU waarderen om dit nummer populair te maken; dit is echter het enige succesvolle nummer van boyband HIGH4. Het nummer werd uitgebracht om aandacht te trekken voor HIGH4, en dat was het zeker, maar hun toekomstige nummers die geen IU bevatten deden het niet zo goed. Ze zijn sinds 2017 niet meer actief.


5) Gloednieuwe dag - leefbaar

Brand New Day was een opkomende vocalistengroep en de groep kreeg behoorlijk wat aandacht, beginnend met hun naam. Het nummer had een 'draaf'-gevoel, maar de Koreanen genoten in die tijd van deze muziekstijl, en ondanks dat het een debuutnummer was, scoorde het goed. Mensen waren benieuwd wanneer Brand New Day terug zou komen -- ze kwamen hetzelfde jaar terug met een enkel album, maar presteerden niet goed. Sindsdien zijn ze inactief.

6) Taegoon - Bel mij

Taegoon was een van de power rookies van 2009 en zijn debuutnummer 'Call Me' was het teken van succes, aangezien het debuutnummer behoorlijk wat aandacht kreeg - vooral in een setting waar meidengroepen links en rechts debuteerden. Helaas voldeden zijn volgende paar nummers niet aan de verwachtingen, en hij stopte natuurlijk met promoten.

7) KISS&CRY - Dominospel

KISS&CRY verscheen in 2014 met hoge verwachtingen in de Koreaanse muziekscene, omdat hun debuutnummer extreem aanstekelijk en krachtig was. Het nummer kreeg vrij stabiele aandacht, en ook veel netizens waren onder de indruk van de vocale vaardigheden van KISS&CRY. De verwachtingen waren hooggespannen, maar een comeback kwam er nooit, en sindsdien is de groep inactief.

8) Busker Busker - Cherry Blossom Ending

Dit nummer slaagt er altijd in om de hitlijsten te halen tijdens het lenteseizoen, omdat het in feite een lentelied is geworden in Zuid-Korea. Helaas is dit een van Busker Busker's enige hitnummers toen de groep in 2013 uit elkaar ging. Jang Beom June ging solo en hij brengt elk jaar hitlijsten uit.

Dit waren slechts enkele van de vele one-hit wonders die K-pop troffen. Was er een one-hit-wonder dat we hebben gemist? Wat was je favoriet? Laat het ons weten in de reacties hieronder!