Blogs

Bang for Your Buck: festivals of concerten, welke is het meer waard?

Nadat de pandemie toesloeg, veranderde het de muziekindustrie volledig, vooral het aspect van festivals en concerten. De afgelopen twee en een half jaar konden fans over de hele wereld hun favoriete groepen alleen via online platforms ervaren. Nu de zaken echter minderen, is de K-popmuziekindustrie weer in volle gang, met veel groepen zoals TXT, ATEEZ en (G)I-DLE die onlangs hun soloconcerten aankondigden. Hoewel het geweldig is dat we eindelijk onze favoriete artiesten live kunnen zien, weten we, als fans, dat dit kosten met zich meebrengt.

Met de enorme opkomst van K-Pop over de hele wereld, hebben veel groepen nu hun toevlucht genomen tot het houden van hun eigen soloconcerten. Maar interessant genoeg was dit vijf of zes jaar geleden nog niet het geval. In plaats van groepen van stad naar stad te laten gaan om hun eigen concerten te organiseren, werden binnen de K-popscene vaker muziekfestivals zoals KCON, Korean Music Festival in Hollywood Bowl en MBC Korean Wave bij Google gezien.

Terwijl zowel muziekfestivals als soloconcerten een geweldige muzikale ervaring brengen, welke is de investering echt waard? Kijk eens wat meer waar voor je geld waard is.

Als het op muziekfestivals aankomt, is een van de pluspunten meestal de enorme hoeveelheid artiesten die fans binnen een tijdsbestek van 2-3 uur kunnen zien. Muziekfestivals zoals KCON en het Korean Music Festival in Hollywood Bowl nodigen vaak ongeveer 10-15 van de topartiesten in K-Pop uit. Bovendien krijg je niet alleen een scala aan artiesten, maar deze festivals hebben ook de neiging om de massa aan te spreken. Dit betekent dat het muziekgenre dat je zult horen ook zal variëren, van de meest trendy nummers tot draf en de klassieke ballads; festivals bieden fans de mogelijkheid om andere artiesten te zien waar ze anders misschien geen interesse in zouden hebben, en het geeft een beter perspectief op wat Koreaanse muziek te bieden heeft.

Laten we het nu hebben over de prijs. Hoewel evenementen zoals KCON aan de duurdere kant zijn vanwege de voordelen die de tickets met zich meebrengen, kunnen typische Koreaanse muziekfestivals variëren van absoluut gratis tot $ 1.500. In 2012 kwamen bijvoorbeeld enkele van de beste artiesten, zoals TVXQ, Super Junior, KARA en MBLAQ, allemaal samen bij Google in Californië om gratis voor duizenden fans op te treden toen MBC het Korean Music Wave-festival organiseerde.

Dus hoewel muziekfestivals een grote selectie aan live optredens bieden, is een nadeel van deze grote festivals de hoeveelheid tijd die elke artiest ontvangt en het gebrek aan interactie tussen fans en artiesten.

Voor deze grote muziekfestivals is elke zanger, vanwege de uitgebreide line-up, meestal beperkt tot het zingen van maximaal twee tot drie nummers. De artiest begint meestal met hun nieuwste release, gaat dan verder met het uitvoeren van een ander titelnummer en sluit vervolgens hun setlist af met een B-kantnummer. Afgezien van het eigenlijke optreden, is het enige andere moment dat fans hun favoriete groep kunnen zien tijdens het begin en het einde van het festival, waar iedereen naar buiten komt om een ​​intronummer te zingen en af ​​te sluiten met een finale. Het is meestal alleen tijdens deze tijden dat de artiesten zoveel mogelijk zullen doen om met het publiek om te gaan, of het nu gaat om een ​​zwaai of een hart onder de riem.

Ter vergelijking: solo-concerten, die tegenwoordig vaker worden gehouden, zijn meestal meer op fans gericht. Met soloconcerten kunnen fans genieten van ongeveer twee uur kijken naar hun favoriete artiesten die niet alleen hun titelnummers uitvoeren, maar ook vele andere zijsporen die in hun discografie zijn opgenomen. Dit maakt het een unieke ervaring omdat veel van de nummers die op de setlist worden uitgevoerd, meestal niet worden uitgevoerd in muziekshows of andere openbare optredens.

Soloconcerten bieden artiesten ook de vrijheid om door de zaal te dwalen en zoveel als ze willen met hun liefhebbende fans om te gaan, en we mogen niet vergeten dat soloconcerten een gevoel van eenheid onder de fans brengen. Dat gezegd hebbende, solo-concerten variëren van $ 50- $ 400, afhankelijk van de stoelen waarvoor je kaartjes kunt krijgen. Maar het heeft ook veel meer voordelen dan een typisch muziekfestival, of het nu gaat om extra merchandise of het kunnen kijken naar een soundcheck.

Uiteindelijk heeft iedereen zijn voorkeur, dus welke brengt echt meer waar voor je geld?

Als je iemand bent die van meerdere verschillende artiesten houdt, dan zijn muziekfestivals iets voor jou en waarschijnlijk de financiële investering waard, maar als je een meer fangerichte ervaring wilt hebben, dan zijn soloconcerten iets voor jou.

Maar als iemand die enorm geniet van veel zijsporen op het album van een groep en altijd graag zijsporen wil zien optreden, zijn soloconcerten meestal meer de moeite waard in vergelijking met muziekfestivals.Geef je de voorkeur aan muziekfestivals waar je meerdere artiesten kunt zien of solo-concerten? Deel uw mening met ons!