Blogs

Wie was TraxX?: Het nieuwste (en onbekende) slachtoffer van SM Entertainment

In de afgelopen jaren,SM-entertainmentheeft veel van zijn waardevolle artiesten verloren door langdurige onderbrekingen of vertrek, met name:f(x),Sungmin, 3 leden van Girls' Generation, wijlen Jonghyun , enHenry Lau. Het meest recente vertrek komt van vorige week nadat SM aankondigde dat hun groep, TraxX, zou zijnSM Entertainment verlaten als duo. Maar wie was TraxX eigenlijk? En waarom betekent hun vertrek zoveel voor SM?

TraxX werd oorspronkelijk opgericht in 2004 als 'The TRAX', de eerste en enige rockband van SM, bedoeld om J-rocktrends naar Korea te brengen. De leden waren destijds lead-zanger Jay (Tyfoon,) drummerMinwoo(Rose,) bassist Jungwoo (Aanval,) en gitarist Jungmo (X-Mas.) Hun artiestennamen zouden de naam van de groep vormen.

Op 20 juli 2004 maakte de band hun officiële debuut met de single 'Paradox', die helaas pas zijn hoogtepunt bereikte op #37 in de MIAK-hitlijsten en slechts vierduizend exemplaren verkocht. Een teleurstellend verlies voor een debuut.

In november van dat jaar keerde The TRAX weer terug met een single getiteld Scorpio, dit keer met hun Japanse debuut ook op sleeptouw. De single was slechts iets hoger dan het debuut met 5.000 verkopen en een nummer 28-hitlijst. Japan zag ook een matige ontvangst met zijn hoogste piek op #26 op Oricon en geen geregistreerde verkopen.

De volgende 4 jaar richtte The TRAX zich voornamelijk op Japanse activiteiten, hoewel hun chart ratings bleven dalen tot zelfs #189. Op 10 mei 2005 kondigde Minwoo aan dat hij The TRAX zou verlaten om een ​​volledige acteercarrière na te streven, en later verliet hij SM Entertainment in 2009. Hij zou later in zijn carrière schitteren in shows zoals ' Detective Mr. Lee ,' en ' Mijn vriendin is een vos met negen staarten .'

In 2006 keerde The TRAX terug naar Korea om hun eerste (en tot nu toe enige) volledige album, 'First Rain', als trio te promoten. Voor deze release lieten ze hun vorige acroniemnamen voor hun echte namen vallen (met uitzondering van Typhoon, die Jay zou worden). Het album had 11 nummers, waaronder Paradox en Scorpio, en werd geleid door de eerste single, 'Koude regen .'

Het album werd verrassend positief onthaald op #19 op MIAK, voornamelijk vanwege hun verandering in stijl. Echter, in concurrentie met andere SM-releases, waaronder:Super Junior's, ' IN , ' van het album werden slechts 8.000 exemplaren verkocht en de hype stierf uiteindelijk uit.

Na 4 jaar zonder releases, kondigde SM Entertainment aan dat The TRAX in 2010 terug zou komen als simpelweg 'TRAX', met een gloednieuwe EP, ' Koudhartige man .' De EP werd verrassend uitgebracht als duo, zonder uitleg over wat er van Jungwoo is geworden, of wanneer hij het bedrijf verliet. Het is nog steeds niet bekend wat er van hem is geworden, of de omstandigheden van zijn vertrek uit SM.

Met een dramatische verandering ten opzichte van eerdere releases, werd het album veel warmer ontvangen dan hun eerdere releases. Hierdoor kon SM Entertainment TRAX toevoegen aan meer van SM's grote projecten zoals ' Supershow 3 ,' en waren dapper genoeg om TRAX een vervolg-EP te geven met de titel, ' Oh! Mijn godin! ' op 6 september 2010.

Zowel 'Cold-Hearted Man' als 'Oh! Mijn godin!' in kaart gebracht binnen de top 10 slots op de nieuwe GAON-grafiek op respectievelijk #5 en #6. TRAX was groot en zelfvoorzienend geworden, maar voor elke up is er een down. Nain dienst treden in 2012, TRAX zou 6 jaar van de kaart verdwijnen zonder releases behalve 2 stationstracks in 2017 en 2018. Hun laatste comeback voor de pauze zou een EP zijn met de titel ' Blind ,' in 2011. De laatste keer dat TRAX populariteit zou delen met zijn senioren- en juniorgroepen.

Gedurende deze periode na indiensttreding, zou Jay een acteerrol op zich nemen terwijl Jungmo werdactief met Heechul in een nieuw duo genaamd, ' M&D .'Er was echter bijna geen sprake van een comeback van TRAX en ontbinding leek aanstaande. Niemand had kunnen voorspellen wat er daarna zou komen.

In februari 2018 verscheen de 2e stationssingle van de groep, ' Opzienbarend ,' uitgegeven. Niet als een rocknummer zoals hun vorige releases, maar als een EDM-nummer.

Dagen later maakte SM Entertainment de aankondiging dat TRAX zijn 3e transformatie zou ondergaan in een EDM-groep genaamd 'TraxX' en zou toevoegeneen nieuw lid genaamd Ginjo, een producent uit China die eerder in 2013 bij SM tekende.

Het nieuws van een comeback kwam echter pas boven waterdecember van dat jaarvia Twitter van SM Entertainment. In de verklaring stond dat TRAX binnen een week terug zou zijn met een nieuwe single getiteld 'Escape'. Behalve deze tweet met een groepsafbeelding, kwamen er geen andere promoties voor de single, noch de terugkeer van de groep, en de single die de dag ervoor werd uitgebrachtEXOis langverwacht' Liefdesschot ,' begroef ze alleen maar dieper. En ja hoor, 'Escape' kreeg weinig tot geen ontvangst, en geen concerten of hitlijsten in binnen- of buitenland.

Na 15 jaar van sporadische releases, inconsistente stijlen en matte concepten of receptie, kondigde SM Entertainment op 30 april 2019 aan dat TraxX SM Entertainment zou verlaten zonder Ginjo. Op dit moment blijft het lot van de groep onduidelijk, SM noemt het een vertrek, Jungmo zegt dat de groep van plan is om zich te herenigen en Jay noemt het een ontbinding.

Ongeacht de uitkomst verloor SM Entertainment een waardevolle groep door het onvermogen om succesvol terrein te vinden met de TraxX waarop ze konden blijven staan. Waar TraxX ook heen gaat, nu kunnen we alleen maar hopen dat ze groot genoeg worden in de publieke belangstelling en meer zorg en aandacht krijgen van een beter label.